PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

NAUČNÉ STEZKY NA VYSOČINĚ [ Naučná stezka ]

NAUČNÉ STEZKY NA VYSOČINĚ

Naučná stezka Dářko
Naučná trasa s patnácti informačními zastávkami v délce 12 km prochází vesměs lesními úseky kolem rybníka Velké Dářko v CHKO Žďárské vrchy. Tematicky je zaměřena na místní flóru, faunu a výskyt rašelinišť. Slouží pouze pěším turistům.

Naučná stezka Žákova hora - Tisůvka
Okružní trasa Tisůvka - Žákova hora procházející centrálním hřebenem Žďárských vrchů má výchozí místo v obci Cikháj. Seznamuje návštěvníky s místy partyzánského odboje v letech II. světové války. Délka trasy je přibližně 10 km a projít se dá za cca dvě hodiny.

Naučná stezka Babín
Okružní naučná stezka Babín v délce 5,5 km vede po břehu Matějovského rybníka v CHKO Žďárské vrchy. Na trase je umístěno deset zastávek s panely zaměřenými na zoologii. U jedné z nich se nachází ornitologická pozorovatelna.

Naučná stezka Údolím Doubravy
Naučná stezka procházející CHKO Železné Hory je určena pěším zájemcům o geomorfologické jevy. Délka středně náročné trasy s 11 zastávkami je 4,5 km. Začíná u Horního mlýna u Chotěboře, končí v obci Bílek a vede souběžně s červenou turistickou trasou.

Naučná stezka Mohelenská hadcová step
Naučná stezka seznamuje návštěvníky s Národní přírodní rezervací Mohelenská hadcová step. Začíná i končí na parkovišti jihozápadně od obce Mohelno. Jarní okruh se šesti zastávkami měří 3,3 km a trvá maximálně 2,5 hodiny a podzimní okruh s pěti zastávkami měří 3 km a trvá 2 hodiny. Na obou trasách je nutné překonat značné převýšení.

Lesní naučná stezka Chaloupky
Stezka se rozkládá nedaleko Kněžic na Třebíčsku a je zaměřena na ekologii, ochranu přírody, botaniku a ornitologii. Cesta začíná i končí ve středisku Chaloupky. Na místech se zvýšeným počtem různých druhů rostlin a živočichů turisté naleznou tabule s výkladem. Tuto lesní stezku, dlouhou cca 7 km, lze časově zvládnout za půl druhé hodiny.

Naučná stezka mikroregionem Černé lesy
Naučná stezka vede obcemi mikroregionu Černé lesy (Brtnice, Bransouze, zřícenina hradu Rokštejn, Chlum, Kouty, Čechtín, Přibyslavice, Nová Ves, Sokolí, Okříšky, Hvězdoňovice, Pokojovice, Heraldice, Hrutov, Kněžice a Nová Brtnice) a upozorňuje na zajímavosti v obcích, na přírodní památky a na rezervace.

Naučná stezka Čeřínek
Výchozí bod stezky se nachází asi půl druhého kilometru západně od Dolní Cerekve za rybníky Chudý a Menší. Nenáročná 6 km dlouhá trasa má 14 zastávek, které jsou zaměřeny na podnebí, geologii, vodu a přírodní úkazy z časů čtvrtohor. Procházka touto stezkou trvá 3 - 4 hodiny.

Naučná stezka Bažantnice
Tříkilometrová naučná stezka začíná na okraji lesa, vlevo od silnice z Třebíče do Račerovic, do lesního komplexu Dolní Bažantnice. Stezka je kromě panelů doplněna i tabulkami, které seznamují s historií a ochranou lesů na Třebíčsku.

Hornická naučná stezka v Jihlavě
Stezka v lokalitě Jihlava - Lesnov má za cíl seznámit zájemce s historií dolování stříbra. Trasa začíná na stanici městského autobusu č. 5 Lesnov a končí u zastávky MHD ve Zborné. Stanoviště šestikilometrové trasy jsou zaměřena na ukázky pozůstatků hornické činnosti.

Naučná stezka Městské sady
Naučná stezka se nachází v Městských sadech v Pelhřimově a skládá se z 12 informačních tabulí rozmístěných v 2,5 km okruhu. Tabule upozorňují na rozmanitost a krásu přírody na Vysočině a zároveň podněcují zájem veřejnosti o stav životního prostředí. Součástí stezky bude i označení českými a latinskými názvy nejvzácnějších dřevin.

O prázdninách roku 2004 Pelhřimov rozšířil svoji turistickou nabídku o novou naučnou stezku - Stezku po stavebních slozích.

Výčet naučných stezek Vysočiny není kompletní. O dalších se dočtete v některém z následujících vydání TRAVELPROFI.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.09.2004 v 21:24 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA